Jak zrobić cynamonki?

Jak zrobić cynamonki?
0
(0)

Bułeczki drożdżowe z cynamonem to doskonałe rozwiązanie na spokojną kolację czy imprezę w gronie znajomych. Ich wyjątkowy smak z pewnością zaskoczy niejednego sceptyka, a niepowtarzalny aromat zachęci do konsumpcji nawet tych, którzy na co dzień unikają słodkich przekąsek. Chcesz zrobić szybkie bułeczki cynamonowe zupełnie samodzielnie? Mamy dla ciebie sprawdzony w praktyce przepis!

Cynamonowe bułeczki drożdżowe

Bułeczki cynamonowe można przygotowywać na różne sposoby. Mowa tutaj o ich nadzieniu, które może przybierać formę wyłącznie cynamonu z cukrem lub też zostać wzbogacone o różnego rodzaju dodatki, w tym m.in. rodzynki czy cukier waniliowy.

Takie bułki cynamonowe doskonale sprawdzą się jako przekąska w pracy czy w szkole, uświetnią imprezowy stół i idealnie zaspokoją wieczorny głód, zwłaszcza gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Wśród ich dodatkowych atutów wymienia się również łatwość przygotowania. Jak się bowiem okazuje, przepis na cynamonki z pewnością nie będzie stanowił większej trudności nawet dla osób, które nie czują się dobrze w kuchni. Chcesz wiedzieć, jak się robi cynamonki? Zaczynamy!

cynamonek przepis

Jak zrobić cynamonki – początek pracy

Cynamonowe bułki wymagają najpierw przygotowania ciasta drożdżowego, bo to właśnie na nim opiera się cały przepis. Z tych względów niezwykle ważne będzie, by używać składników w temperaturze pokojowej, co z kolei rodzi konieczność ich wcześniejszego wyjęcia z lodówki. Dotyczy to masła i jajek, mleko z kolei warto nieco podgrzać tak, by osiągnęło ono temperaturę ok. 40 stopni.

Jeśli chodzi o cynamonki przepis może bazować zarówno na świeżych, jak i na suchych drożdżach. W pierwszym przypadku musisz jednak przygotować rozczyn. W tym celu 50 g drożdży należy pokruszyć i umieścić w misce, zalewając je następnie 50 ml letniego mleka. Całość należy uzupełnić natomiast łyżeczką cukru i łyżką mąki, czekając ok. 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Kroki te dotyczą wyłącznie świeżych drożdży, można je natomiast pominąć, jeśli cynamonowe bułeczki będą wypiekane na suchych drożdżach, nie wymagających wyrabiania rozczynu.

Podobny wpis: Ile kalorii ma bułka?

Ciasto drożdżowe na bułeczki cynamonowe

Aby przygotować bułki drożdżowe z cynamonem, musisz wyrobić ciasto drożdżowe. Pomocny w tym może okazać się mikser planetarny lub robot kuchenny. Jeśli masz robota kuchennego lub mikser, wszystkie składniki umieść w jego misie. Jeśli jednak nie posiadasz takiego urządzenia – nic straconego. Jeśli chodzi o bułeczki cynamonowe przepis możesz wykonać również ręcznie, bez udziału dodatkowych akcesoriów.

Na tym etapie będziesz potrzebować ok. 0,5 kg mąki pszennej, którą musisz połączyć z drożdżami. Teraz możesz dodać już jedno jajko i dwa żółtka, oddzielone od białek. Aby przygotować cynamonki bułki do ciasta dodaj również 250 ml lekko ciepłego mleka, 80 g miękkiego masła (choć niektórzy decydują się również na cynamonki bez masła), szczyptę soli i ok. 40 g cukru. Tak przygotowane ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę, by wyrosło.

Łatwy przepis na cynamonki

Gdy ciasto będzie wyrastać, stając się przy okazji puszyste, możesz przygotować nadzienie. Takie nadzienie może składać się np. z cynamonu, połączonego z cukrem trzcinowym i rodzynkami.

Jeśli chodzi o bułki cynamonowe przepis może bazować również na mniej standardowym połączeniu. Aby wykonać takie nadzienie, sięgnij po ok. 3 łyżki cynamonu, 2 łyżki cukru waniliowego oraz zetrzyj skórkę z połówki cytryny. Całość uzupełnij cukrem, by cynamonowe ślimaczki nabrały nieco słodyczy. Takie cynamonowe nadzienie wymieszaj łyżką i odstaw do momentu, gdy zakończy się wyrastanie ciasta.

szybkie bułeczki cynamonowe

Najlepsze cynamonki – dalsze kroki

Po upływie godziny gładkie i sprężyste ciało wyłóż na posypany mąką blat i podziel na 2 części. Każdą z nich musisz teraz rozwałkować tak, by przybrały one kształt prostokąta o wymiarach ok. 30 x 30 cm.

Aby przygotować porcję cynamonek przepis będzie wymagał teraz użycia roztopionego masła. To właśnie nim należy posmarować ciasto, by następnie posypać je równomiernie przygotowanym wcześniej nadzieniem. Teraz możesz już zwijać charakterystyczne rolki, poczynając od dłuższego boku.

Taką rolkę musisz podzielić na ok. 10 sztuk, układając je następnie na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Przyszłe wypieki odstaw do wyrośnięcia na 10 minut, rozgrzewając w tym czasie piekarnik do temperatury ok. 180 stopni. Całość należy piec góra-dół ok. 15 minut, aż nabiorą one złocistej barwy.

Podobny artykuł z tej tematyki: Czerstwe bułki, zobacz co można z nich zrobić!

Jak przygotować polewę na drożdżówki?

Wiesz już, jak zrobić cynamonki, pora więc przygotować polewę. To kolejne bardzo proste zadanie, którego nie należy pomijać. Lukier podkreśli bowiem doskonale smak bułeczek i wydobędzie ich charakter.

Co więcej, zrobienie go nie zajmuje dużo czasu i nie powinno przysporzyć nikomu większych problemów. Aby przygotować lukier na cynamonowe bułki, należy połączyć niecałą szklankę cukru pudru z 3 łyżkami soku z cytryny, a następnie całość wymieszać, by doszło do połączenia składników. Takim lukrem posmaruj bułeczki i podaj je na ciepło, rozkoszując się ich wyjątkowym smakiem i aromatem.

Czy Artykuł był pomocny?

Kliknij w gwiazdkę żeby ocenić!

Ocena 0 / 5. Wynik: 0

Brak ocen, bądź pierwszy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *