Czerstwe bułki, zobacz co można z nich zrobić!

Czerstwe bułki
0
(0)

Data opublikowania artykułu: 12 lutego 2025 rok

Data ostatniej aktualizacji: 17 maja 2025 rok


Czerstwego pieczywa nie musisz wyrzucać! Wprost przeciwnie! To doskonała baza pod wiele różnych potraw, w których z pewnością się rozsmakujesz. Co więcej, istnieją skuteczne sposoby na odświeżenie pieczywa, dzięki którym na nowo odzyskuje ono swoją świeżość. Masz w domu suche pieczywo? Podpowiadamy, co możesz z niego zrobić!

Czerstwe pieczywo  – co z niego zrobić?

Zacznijmy od odpowiedzi na pytanie: bułka czerstwa co to jest, bo to właśnie ono pojawia się bardzo często wśród osób, które nie czują się dobrze w przygotowywaniu posiłków na podstawie różnego rodzaju przepisów. Otóż pieczywo czerstwe to nic innego, jak pieczywo, które utraciło już swoją świeżość na skutek upływającego czasu. Nie oznacza to jednak, że nadaje się ono wyłącznie do wyrzucenia. Można je bowiem z powodzeniem wykorzystać w różnych potrawach, co doskonale wpisuje się w modną ostatnio koncepcję zero waste. Co zrobić z czerstwymi bułkami?

bułka pszenna czerstwa

1. Jak odświeżyć bułki w piekarniku?

Jeśli zastanawiasz się, jak odświeżyć czerstwe bułki w piekarniku, znamy odpowiedź na twoje pytanie! Otóż suche bułki należy lekko skropić wodą, a następnie owinąć je w folię aluminiową, dzięki czemu zachowają one swoją wilgoć. Tak przygotowane pieczywo możesz przełożyć na blachę piekarnika, rozgrzanego do 180 stopni. Bułki piecz w ten sposób przez ok. 10 minut. W tym czasie odzyskają one swoją świeżość i będą znowu nadawać się do spożycia.

Przeczytaj również: Jak zrobić cynamonki?

2. Grzanki z czerstwych bułek

Czerstwe pieczywo możesz wykorzystać również do zrobienia grzanek czosnkowych. Całą pracę musisz jednak rozpocząć od przyrządzenia masła czosnkowego. Aby to zrobić, kostkę masła musisz wymieszać z dwoma ząbkami czosnku, pieprzem i solą. Możesz zrobić również masło czosnkowe z wykorzystaniem przypraw, jak bazylia czy oregano, a nawet suszonych pomidorów. Cienką warstwą takiej mieszanki możesz posmarować suchy chleb, czerstwą bagietkę czy kajzerkę, umieszczając je następnie w piekarniku – na 10 minut w 200°c.

czerstwe pieczywo

3. Bułka tarta

Bułka pszenna czerstwa doskonale sprawdzi się również jako bułka tarta. Aby ją przygotować, pieczywo pokrój na mniejsze kawałki, co ułatwi ich mielenie. W tym celu warto skorzystać z kolei z malaksera lub robota kuchennego. Aby utrzeć bułki, możesz wykorzystać również zwykły kuchenny tłuczek, wkładając wcześniej bułki do torby lub worka. Taką bułkę możesz przechowywać w szczelnym pojemniku. Domowa bułka tarta najlepiej smakuje ze smażonymi kotletami mielonymi i schabem.

Podobny wpis: Ile kalorii ma bułka?

4. Tosty angielskie

Czerstwa bułka będzie również idealną bazą pod smakowite i niezwykle aromatyczne tosty angielskie. Aby je przygotować, usmaż na patelni jajka, stanowiące charakterystyczny element tego posiłku. Kromki, powstałe z czerstwych bułek, musisz natomiast ułożyć na blasze piekarnika, rozgrzanego do 200 stopni, smarując je wcześniej masłem. Na takie kanapki połóż następnie ulubioną wędlinę i plasterek żółtego sera, piekąc je do momentu, aż ten zacznie się topić. To dobry moment, by na tosty włożyć przygotowane wcześniej jajka i usiąść do pysznego, a zarazem niezwykle sycącego śniadania.

stare bułki

5. Tosty hiszpańskie

Wiesz już, jak zrobić chrupiące tosty angielskie, przyszła więc pora poznać przepis na inną przystawkę. Tosty hiszpańskie, bo właśnie o nich mowa, to kolejna potrawa, którą przyrządzisz z czerstwych bułek. Takie pieczywo musisz pokroić na kromki, mocząc je następnie przez ok.10 minut w mleku, wymieszanym z cynamonem i skórką pomarańczy. Kiedy mleko odpowiednio się wchłonie, nasiąknięte pieczywo możesz obtoczyć w bułce tartej, również tej, do przygotowania której posłużyły wskazówki z wcześniejszego podpunktu. Takie kanapki należy usmażyć na oleju do zarumieniania, a następnie przełożyć na ręcznik papierowy, aby wsiąknął w niego nadmiar tłuszczu.

6. Szarlotka z czerstwych bułek

Na koniec czerstwe bułki możesz wykorzystać również do przygotowania deseru. Aby to zrobić, zetrzyj je na grubych oczkach, a następnie rozpuść w garnku 100 g masła i 2 łyżki cukru, mieszając ze sobą wszystkie składniki i umieszczając je na dnie przygotowanej wcześniej formy. Teraz możesz przystąpić do obierania jabłek i krojenia je w cienkie plastry. Wybierz 4 jabłka, skrop je sokiem z cytryny, posyp cynamonem i cukrem, umieszczając je następnie na dolnej warstwie. Całość posyp kruszonką, przygotowaną z 50 g masła, 50 g cukru i 100 g mąki, umieszczając ciasto na 45 minut w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni.

Podobny wpis: Dlaczego bułki drożdżowe wychodzą twarde?

Czy Artykuł był pomocny?

Kliknij w gwiazdkę żeby ocenić!

Ocena 0 / 5. Wynik: 0

Brak ocen, bądź pierwszy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *