Data opublikowania artykułu: 12 luty 2025 rok
Data ostatniej aktualizacji: 4 kwietnia 2025 rok
Świeże, pachnące pieczywo to doskonałe rozwiązanie na każde śniadanie. Niestety, to samodzielnie przygotowywane nie zawsze spełnia nasze oczekiwania. Dlaczego bułki wyszły twarde? Dlaczego ciasto jest twarde i zbite? Jak formować i układać bułeczki na blasze? Jak długo powinny stygnąć? Co zrobić z twardymi bułkami? Odpowiedź na te pytania znajdziesz w poniższym artykule.
Nieprawidłowa technika wyrabiania ciasta, czyli dlaczego bułki wychodzą twarde?
Dlaczego bułki drożdżowe wyszły twarde? Najprawdopodobniej wpływ na taki stan rzeczy miała nieprawidłowa technika ich wyrabiania. To właśnie ona ma bowiem kluczowe znaczenie, jeśli chodzi o domowe bułki, powstające z ciasta drożdżowego. Jeśli te po upieczeniu są twarde, warto pomyśleć czy:
- ciasto na chleb czy bułki wyrabiane było zbyt długo,
- ciasta nie wyrabialiśmy za krótko.
- Niewłaściwa temperatura termoobiegu.
- Złe użycie świeżych drożdży.
- Zbyt duża ilość mąki żytniej.
- Zbyt krótki czas pieczenia.
- nieświeży zakwas.
W pierwszym przypadku może dojść do nadmiernego rozwinięcia glutenu, obecnego w mące pszennej, w drugim z kolei gluten nie zostaje prawidłowo rozwinięty, co również rzutuje na nadmierną twardość bułek pszennych. Po formowania bułek warto posypywać je mąką i spryskiwać je białkiem od jajka. Kiedy ciasto rośnie warto je przykrywać ściereczką.
Twarde bułki drożdżowe a dobór składników
Zanim wyrobisz ciasto, konieczny jest jednak odpowiedni dobór składników. Jeśli dodasz ich zbyt mało lub – wprost przeciwnie – za dużo, bułki będzie ciężko uformować, a ich konsystencja będzie daleka od idealnej. Mąka ma nieco inne właściwości dlatego piekarze wykorzystują ją do posypania gotowych bułeczek.
Jeśli więc nie chcesz narazić się na twarde bułki po upieczeniu, dokładnie odmierz ilość mąki, wody, drożdży, soli czy ziaren, gdy planujesz wypiek z ich udziałem. Drożdże powodują fermentacje.Co ważne, błędem będzie zarówno zbyt duża ilość mąki, która sprawi, że ciasto stanie się twarde, jak i zbyt duża ilość drożdży, przez co ciasto wyrośnie za bardzo, rzutując tym samym również i na twardość bułeczek.
Przeczytaj również: Jak zrobić cynamonki?
Błędy w wyrastaniu ciasta drożdżowego
Jednym z najczęstszych błędów będą również i te, związane z wyrastaniem ciasta. Nawet, jeśli zostanie ono prawidłowo wyrobione, a ilość składników będzie dobrana we właściwy sposób, pomyłki na tym etapie będą rzutować na ostateczny efekt pracy w postaci twardych bułek.
Aby uniknąć tego problemu, należy wydłużyć czas wyrastania tak, by gluten mógł się rozwinąć, co wpłynie na powstanie miękkiego i puszystego ciasta. Na tym etapie ciasto należy również przykryć ręcznikiem kuchennym lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, by mogło ono swobodnie rosnąć.
Zbyt długo lub za krótko pieczone pieczywo
Jednym z głównych powodów, dla których bułki wychodzą twarde, nawet gdy przygotowujemy je zgodnie z przepisem, są również błędy w trakcie pieczenia. Może być to np. zbyt wysoka temperatura w momencie, gdy decydujemy się wstawić do piekarnika nasze kajzerki czy grahamki. Błędem będzie również zbyt krótko lub zbyt długo pieczone pieczywo.
Podobny wpis: Ile kalorii ma bułka?
Co zrobić z twardymi bułkami?
Pieczenie bułek wymaga nieco wprawy. Jeśli pierwsze próby nie przyniosą pożądanego rezultatu, nie należy się zniechęcać. Przy okazji warto jednak dowiedzieć się, jak zmiękczyć twarde bułki? Doskonałym pomysłem będzie skropienie je wodą i włożenie do piekarnika, rozgrzanego do temperatury ok. 180 stopni na kilka minut. Po wyjęciu z piekarnika bułki z pewnością nabiorą miękkości i będą mogły posłużyć jako baza pod sycące śniadanie lub pyszną kolację. Kwestia piekarnika ma bardzo duże znaczenie aby uzyskać chrupiącą skórkę.
Podobny artykuł z tej tematyki: Czerstwe bułki, zobacz co można z nich zrobić!